Acidoza metabolica reprezinta
tulburarea echilibrului acido-bazic cu predominanta aciditatii, rezultand din
formarea excesiva ori eliminarea insuficienta a acizilor.
Unitatea de masura a gradului de
aciditate sau alcalinitate este PH-ul, adica puterea sau potentialul de a
elibera ioni de hidrogen (H). Diferenta dintre un acid si o baza consta in
capacitatea acestora mai mica, in cazul bazelor, sau mai mare, in cazul acizilor,
de a elibera ioni de hidrogen.
Organismul nostru functioneaza la
parametrii optimi cand mediul intern, in totalitatea sa, are un PH de 7,39,
deci usor alcalin. Variatiile normale ale acestui PH sunt foarte slabe: pana la
7,36 in partea acidificarii si pana la 7,42 in partea alcalinizarii. Daca
aceste cifre sunt depasite avem de-a face fie cu acidoza (de la 7,36 la 7), fie
cu alcaloza (de la 7,42 la 7,8 ). Zona de sanatate se intinde de la un PH de
7,36 la un ph de 7,42, iar starea de bolala se instaleaza cum apare acidoza sau
alcaloza.
Valorile si intervalele descrise
sunt valabile pentru sange, limfa, lichide intracelulare si extracelulare.
Exista insa numeroase lichide (urina) si organe al caror PH este foarte departe
de valoarea ideala, fara ca acest lucru sa fie anormal. De exemplu, sunt cu
adevarat acide : mediul interior al intestinului subtire (PH=6), straturile de
la suprafata pielii (PH=5,2), mediul gastric (PH=2). Si, dimpotriva, sunt
foarte bazice sucurile pancreatice (de la 7,5 la 8,8) si interiorul colonului
sigmoid (PH=8). Aceste valori sunt normale si corespund unor nevoi precise ale
organismului. De exemplu, digestia proteinelor in stomac, distrugerea
microbilor de la suprafata pelii. Acidifierea organismului genereaza numeroase
disfunctii si afectiuni care se manifesta in moduri diferite: oboseala
accentuata, sensibilitate, irascibilitate, stari depresive, sensibilitate
ridicata la frig, hipotensiune, hipoglicemie, sistem imunitar slabit, infectii
recidivante, artroza, osteoporoza, cancer.
Factori
favorizanti ai acidifierii organismului:
- alimentatia bogata in carne,
E-urile, lactatele pasteurizate, iaurtul pasteurizat, prajelile, zaharul, faina
alba, produsele de patiserie si cofetarie, alimentatia fast food, sosurile,
sucurile din comert pasteurizate, apa acida.
- sedentarismul
- exercitiile fizice extenuante
- stresul, pesimismul
- poluarea, fumatul
- respiratia superficiala
- somn insuficient
Factori
favorizanti ai alcalinizarii organismului:
- alimentatia bogata in legume, in
special cartofi copti, migdale, avocado, ardei, morcovi; apele alcaline
- exercitiile fizice moderate,
gimnastica, stretchingu-ul, alergarea usoara, pilates.
- optimismul
- respiratia profunda, oxigenarea
celulara.
Exista cateva suplimente alimentare
care administrate consecvent, alaturi de celelalte aspecte favorizante, ajuta
la echilibrarea acido-bazica a organismului: mineralele (magneziul, calciul,
potasiu), bicarbonatul de sodiu, gemoderivatul din muguri de coacaz negru,
gemoderivatul din muguri de stejar, gemoderivatul din seva de mesteacan,
spirulina, urzica, zerul proaspat si multe alte plante.
Pentru retete de tratament personalizate, scrieti-mi pe adresa plantevindecatoare@gmail.com
Adrian Udrea-fitoterapeut,nutritionist-Timisoara,
Colaborator al revistei Formula As si Taifasuri
Adrian Udrea-fitoterapeut,nutritionist-Timisoara,
Colaborator al revistei Formula As si Taifasuri
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu