sâmbătă, 12 ianuarie 2013

Acidoza metabolica


            Acidoza metabolica reprezinta tulburarea echilibrului acido-bazic cu predominanta aciditatii, rezultand din formarea excesiva ori eliminarea insuficienta a acizilor.

            Unitatea de masura a gradului de aciditate sau alcalinitate este PH-ul, adica puterea sau potentialul de a elibera ioni de hidrogen (H). Diferenta dintre un acid si o baza consta in capacitatea acestora mai mica, in cazul bazelor, sau mai mare, in cazul acizilor, de a elibera ioni de hidrogen.

            Organismul nostru functioneaza la parametrii optimi cand mediul intern, in totalitatea sa, are un PH de 7,39, deci usor alcalin. Variatiile normale ale acestui PH sunt foarte slabe: pana la 7,36 in partea acidificarii si pana la 7,42 in partea alcalinizarii. Daca aceste cifre sunt depasite avem de-a face fie cu acidoza (de la 7,36 la 7), fie cu alcaloza (de la 7,42 la 7,8 ). Zona de sanatate se intinde de la un PH de 7,36 la un ph de 7,42, iar starea de bolala se instaleaza cum apare acidoza sau alcaloza.

            Valorile si intervalele descrise sunt valabile pentru sange, limfa, lichide intracelulare si extracelulare. Exista insa numeroase lichide (urina) si organe al caror PH este foarte departe de valoarea ideala, fara ca acest lucru sa fie anormal. De exemplu, sunt cu adevarat acide : mediul interior al intestinului subtire (PH=6), straturile de la suprafata pielii (PH=5,2), mediul gastric (PH=2). Si, dimpotriva, sunt foarte bazice sucurile pancreatice (de la 7,5 la 8,8) si interiorul colonului sigmoid (PH=8). Aceste valori sunt normale si corespund unor nevoi precise ale organismului. De exemplu, digestia proteinelor in stomac, distrugerea microbilor de la suprafata pelii. Acidifierea organismului genereaza numeroase disfunctii si afectiuni care se manifesta in moduri diferite: oboseala accentuata, sensibilitate, irascibilitate, stari depresive, sensibilitate ridicata la frig, hipotensiune, hipoglicemie, sistem imunitar slabit, infectii recidivante, artroza, osteoporoza, cancer.


Factori favorizanti ai acidifierii organismului:
            - alimentatia bogata in carne, E-urile, lactatele pasteurizate, iaurtul pasteurizat, prajelile, zaharul, faina alba, produsele de patiserie si cofetarie, alimentatia fast food, sosurile, sucurile din comert pasteurizate, apa acida.
            - sedentarismul
            - exercitiile fizice extenuante
            - stresul, pesimismul
            - poluarea, fumatul
            - respiratia superficiala
            - somn insuficient

Factori favorizanti ai alcalinizarii organismului:
            - alimentatia bogata in legume, in special cartofi copti, migdale, avocado, ardei, morcovi; apele alcaline
            - exercitiile fizice moderate, gimnastica, stretchingu-ul, alergarea usoara, pilates.
            - optimismul
            - respiratia profunda, oxigenarea celulara.

            Exista cateva suplimente alimentare care administrate consecvent, alaturi de celelalte aspecte favorizante, ajuta la echilibrarea acido-bazica a organismului: mineralele (magneziul, calciul, potasiu), bicarbonatul de sodiu, gemoderivatul din muguri de coacaz negru, gemoderivatul din muguri de stejar, gemoderivatul din seva de mesteacan, spirulina, urzica, zerul proaspat si multe alte plante.

Pentru retete de tratament personalizate, scrieti-mi pe adresa plantevindecatoare@gmail.com

Adrian Udrea-fitoterapeut,nutritionist-Timisoara,
Colaborator al revistei Formula As si Taifasuri

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu