Mucoasa
gastrica contine glande microscopice cu deschizaturi in stomac,care produc un
lichid amarui numit sucul gastric. Sucul gastric reprezinta un lichid incolor,
cu reactie acida (ph=2), care contine apa, enzime proteolitice (pepsina,
gastrixina-descompun proteinele din alimente), acidul clorhidric (activeaza
enzimele proteolitice, distruge microbii patogeni, stimuleaza secretia glandei
pancreatice), mucina (apara mucoasa gastrica de actiunea HCL si a enzimelor
proteolitice) si factorul intrinsec-mucoproteina- cu rol in absortia vitaminei
B12.
Hiperaciditatea gastrica este generata de dezechilibru dintre mecanismele de
secretie ale acidului in stomac si cele de protectie ale acestuia, rezultand o
serie de simptome: senzatia de arsura sau durere in stomac, regurgitarea,
greata, pirozis (senzatia de arsura in piept si in gat, determinata de iritatia
esofagului).
Factori favorizanti:
-
alcoolul in cantitati mari
-
cafeaua, fumatul
-
starile tensionate (stres, nervozitate)
-
hidratarea necorespunzatoare, apa de retea (contine clor si alte substante acide), apa si sucurile
carbogazoase.
- alimentatia:
mancaruri picante, muraturile (mai ales cele conservate in otet, fara a fi obtinute
prin fermentatie lactica), mancaruri concentrate (prajituri cu creme, torturi, salate
cu foarte multe ingrediente si sosuri, pizza cu carne etc.), incompatibilitati alimentare
(carne+lapte+paine la aceiasi masa sau carne+oua+cartofi, legume+fructe la
aceiasi masa etc.), procent ridicat de alimente acidifiante si acide in dieta
(carne, branza, margarina, oua, prajituri, zahar alb, muraturi conservate in
otet, condimente etc.).
Factori echilibranti:
-
echilibru psiho-mental
-
hidratare corespunzatoare cu apa oligominerala (30ml/kg corp/zi).
- alimentatie alcalina: legume (cartofi, morcovi, varza, brocoli, conopida,
apio, telina, fasole teci, vinete), fructe dulci (mere, piersici, caise,
banane, mango, kaki, pere), migdale, castane, orez brun, quinoua, seminte de
dovleac, floarea soarelui, avocado, nuca de cocos.
Tratament naturist: lucerna, aloe vera, lemnul dulce, obligeana, frunzele de zmeur, sunatoarea, galbenelele, gemoderivatul din muguri de smochin, gemoderivatul din mladite de afin, remediile homeopate (Nux Vomica, Robinia, Iris Versicolor, Sulphuricum acidum, Formula complexa 21), Vitamina A, bicarbonatul de Na, Calciul, Magneziul.
Hipoaciditatea gastrica este data
de cantitatea redusa de HCL si enzime proteolitice in sucul gastric, fenomen ce
duce la o digestia necorespunzatoare a proteinelor si la dezvoltarea microbilor
introdusi o data cu alimentele. Hipoaciditatea gastrica determina, de asemenea,
absortia deficitara a vitaminei B12 si a Fe. In hipoaciditate se recomanda
plante amare care stimuleaza secretiile gastrice precum schinelul, pelinul,
gentiana, anghinare, coada soricelului;p rodusele pe baza de clorohidrat de
betaina, Zinc (sub forma citrat sau chelat), enzime proteolitice.
Pentru rețete personalizate de tratament, dieta si alte informații, nu
ezitați sa-mi scrieți pe adresa plantevindecatoare@gmail.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu