sâmbătă, 12 ianuarie 2013

Aciditatea gastrica


            Mucoasa gastrica contine glande microscopice cu deschizaturi in stomac,care produc un lichid amarui numit sucul gastric. Sucul gastric reprezinta un lichid incolor, cu reactie acida (ph=2), care contine apa, enzime proteolitice (pepsina, gastrixina-descompun proteinele din alimente), acidul clorhidric (activeaza enzimele proteolitice, distruge microbii patogeni, stimuleaza secretia glandei pancreatice), mucina (apara mucoasa gastrica de actiunea HCL si a enzimelor proteolitice) si factorul intrinsec-mucoproteina- cu rol in absortia vitaminei B12.
            Hiperaciditatea gastrica este generata de dezechilibru dintre mecanismele de secretie ale acidului in stomac si cele de protectie ale acestuia, rezultand o serie de simptome: senzatia de arsura sau durere in stomac, regurgitarea, greata, pirozis (senzatia de arsura in piept si in gat, determinata de iritatia esofagului).

Factori favorizanti:
            - alcoolul in cantitati mari
            - cafeaua, fumatul
            - starile tensionate (stres, nervozitate)
            - hidratarea necorespunzatoare, apa de retea (contine clor si alte substante acide), apa si sucurile carbogazoase.
            - alimentatia: mancaruri picante, muraturile (mai ales cele conservate in otet, fara a fi obtinute prin fermentatie lactica), mancaruri concentrate (prajituri cu creme, torturi, salate cu foarte multe ingrediente si sosuri, pizza cu carne etc.), incompatibilitati alimentare (carne+lapte+paine la aceiasi masa sau carne+oua+cartofi, legume+fructe la aceiasi masa etc.), procent ridicat de alimente acidifiante si acide in dieta (carne, branza, margarina, oua, prajituri, zahar alb, muraturi conservate in otet, condimente etc.).

Factori echilibranti:
            - echilibru psiho-mental
            - hidratare corespunzatoare cu apa oligominerala (30ml/kg corp/zi).
            - alimentatie alcalina: legume (cartofi, morcovi, varza, brocoli, conopida, apio, telina, fasole teci, vinete), fructe dulci (mere, piersici, caise, banane, mango, kaki, pere), migdale, castane, orez brun, quinoua, seminte de dovleac, floarea soarelui, avocado, nuca de cocos.

Tratament naturist: lucerna, aloe vera, lemnul dulce, obligeana, frunzele de zmeur, sunatoarea, galbenelele, gemoderivatul din muguri de smochin, gemoderivatul din mladite de afin, remediile homeopate (Nux Vomica, Robinia, Iris Versicolor, Sulphuricum acidum, Formula complexa 21), Vitamina A, bicarbonatul de Na, Calciul, Magneziul.
Hipoaciditatea gastrica este data de cantitatea redusa de HCL si enzime proteolitice in sucul gastric, fenomen ce duce la o digestia necorespunzatoare a proteinelor si la dezvoltarea microbilor introdusi o data cu alimentele. Hipoaciditatea gastrica determina, de asemenea, absortia deficitara a vitaminei B12 si a Fe. In hipoaciditate se recomanda plante amare care stimuleaza secretiile gastrice precum schinelul, pelinul, gentiana, anghinare, coada soricelului;p rodusele pe baza de clorohidrat de betaina, Zinc (sub forma citrat sau chelat), enzime proteolitice.

Pentru rețete personalizate de tratament, dieta si alte informații, nu ezitați sa-mi scrieți pe adresa plantevindecatoare@gmail.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu